29 oktober
2001 kl. 21.11 tåget avgår från Osby station till Kastrup. Trevlig städare på flygplatsen lotsar oss till rätt sovkabin. Säkerhetskontroll innan vi kommer in till sovavdelningen. Det blev en varm natt i den lilla kabinen. Uppstigning kl. 4.50, suck och sedan gick det i ett tills vi satt i planet till Amsterdam.
New Delhi 00.30, lokal tid. Sov gjorde vi i ankomsthallen. På morgonen kom vi överens med två grabbar om sight-seeingtur i Dehli, innan vi flyger vidare till Kathmandu. Först frukost, därefter till turistkontor för att fixa en karta. Får där veta att vi inte kan flyga till Nepal ikväll eftersom vi inte har kontaktat Nepal Air 1 dygn innan och sagt att vi ska med!!! Lång näsa !! Det var ju bara någon vecka efter 11 september.
Med bil till Agra därefter nattåg till Varanasi
Vi får lösa problemet med den uteblivna flighten till Kathmandu genom att ta en bil med chaufför till Agra. Där hinner vi med en hastig titt på Taj Mahal innan vi måste skynda oss till nattåget till Varanasi. En upplevelse att åka nattåg i Indien! Varm, överbefolkat och stökigt men ett äventyr vi inte vill vara utan. Tidigt på morgonen kommer vi till Varansi och uppvaktas då av ”fixare” som vill skjutsa oss till Ganges, den heliga floden som flyter genom Varanasi.
Mycket mer än så hann vi inte se av Taj Mahal
Tidig morgon vid Ganges i Varanasi
Ny taxitransport till Ganges för att se soluppgången. Därefter transport till flygplatsen där vi äter frukost under ett träd.
Äntligen i Kathmandu!
Flyg till Kathmandu 12.20, framme 13.00. Kontakt med Ganesh Himal som fixar hotell, transport och under eftermiddagen bussbiljett, trakkingtillstånd mm. Vi envisades med att vi går utan bärare och guide trots tjat om motsatsen.
Väntar på buss till Pokhara
Allt praktiskt fixat. Köper varsin fleecejacka. Därefter strosar vi runt en stund innan vi sätter oss och äter en pizza.
Vilka otroligt händelserika dygn. Mycket resande, många intryck, ljud och dofter. Allt är nytt för oss. Sova har vi gjort minimalt. Inte så konstigt att allt känns som ett gungfly, ska bli underbart att komma ut på trekking.
Efter en natt med skön sömn i ett bra hotellrum åt vi frukost på takterassen med utsikt över stadens myllrande liv. Te/kaffe, toast, ägg och skinka samt juice till frukost. Därefter tar vi taxi till busstationen för att åka till Pokhara med avgång kl 11. Klockan 19 var vi framme i Pokhara. Varmt, trångt, jobbigt, svettigt, ont i häcken. Nu har vi fått gnälla av oss för jobbigt var det med bussresan. Dock, vi vill inte vara utan denna upplevelse. Vi hittade ett hotell i Lake-side. Dubbelrum kostade 7 dollar. Innehavaren före detta gurkha-soldat och Liverpool-fan. Incheckning, därefter promenad till restaurang för middag. Vi har endast ätit frukost och två skivor bröd + 1 friterad chapati. Nu ska det ätas.
Tidig morgon, frukost kl. 6.30. Jättegod nepalesisk yoghurt. Hotellet fixade taxi till oss, tyvärr gick den sönder efter halva resan, fick direkt en ny bil. Dåliga vägar, stora hålor, ca 70 kilometer till Nayapul, därefter dagens vandring som börjar ca kl. 9.30.
Äntligen! Nu är vi på väg
Tropisk värme, lite skyigt. Vi behöver skydda huvudena för solen. Vägen är stensatt och går kraftigt uppåt. Stigning från Nayapul till Ghandrung är cirka 1000 meter. Det känns att det varit dåligt med mathållningen de senaste dagarna. Dessutom är det verkligen viktigt att dricka. Vi går genom tropisk skog, ser hemmets krukväxter i maxiformat, dessutom citrusfrukter och bananer. Roligast var det att se grön-röda stora papegojor som flög omkring, även syrsor flög omkring oss. Massor av getter, kor, åsnor, stora varukaravaner som ska upp till byarna. I Ghandrung hyr vi in oss på Traditional Gurung, rent, snyggt, mycket svalt, det gäller att ta på sig ordentligt inatt. Värdinnan, en trevlig kvinna är ordförande bland kvinnorna i byn. Nu ska vi prova Dal Bath för första gången. Rapport om detta imorgon.
Checkpoint
Plöjning med oxar
Dal Bath är mycket gott. Vi åt oförskämt mycket, efter det sov vi som små grisar. Uppstigning, frukost kl. 06. Kokta ägg, kaffe, nybakade chapati. Går iväg i den riktning som värdinnan visade. Gick en timma rakt ner, innan vi var överens om att vi gick åt fel håll!
Vänder och kommer rätt. Varm och fin morgon med fantastiska bergsvyer, det är så att det gör ont i hela kroppen så vackert är det. Mycket vandring rakt upp och sedan ner genom tropisk skog, tyvärr inga vilda djur. Inte så mycket blommor heller, det är höst här också. Vi såg blommande rododendron och violer. Orkidé som parasiterade på en buske, ödlor och en stor fågel som troligen var en gam.
Lydde ett gott råd och stannade i Chamrung för övernattning. Underbart med varm dusch och en kopp kaffe. Synd att det blir dimmigt och blåsigt framåt kvällen, men tydligen är det förmiddagen som är bäst vädermässigt.
Start kl 7.10 och det gick upp och det gick ner, men mest upp för när dagens vandring var slut kl 14.45 så var vi på 2990 meter. Det har gått oförskämt lätt genom riktig djungel, varm, fuktig, prunkande. Vi har sett papegojor och apor, ett slags finkar troligtvis orange till färgen. Mycket folk som är ute och rör sig, både för varutransporter och för trekking. Idag har vi sluppit åsnor, men det har varit många om hundar. Mötte ett ungt svenskt par som var på återväg, trevliga ungdomar.
Solnedgång över Annapurna South
Killen (till vänster) har tidigare arbetat med Göran Kropp
Framme vid Himalaya lodge kände vi en otrolig lycka. Imorgon tar vi Base camp. Idag är första dagen med vattenreningstabletter till vatten vi tagit ur kranar. Det har varit OK hitintills.
Tungt lastad bärare
Vi mötte en man som bar på 26 kg packning och som skulle till Naya Pul under dagen.
En av de killarna som varit med Göran Kropp vid Everest Base Camp fick en friluftsfrämjarkeps i går kväll på hotell Himalaya. Han blev stolt och glad. Föregående dag träffade vi denna sherpa plus hans sherpakompis, de jobbade som guider till två amerikanska killar. Vi bekantade oss med dem när de vid middagen pratade om sina äventyr med bland annat Göran Kropp och Renata Klumska.
Dagens vandring började i skugga med ganska tuffa backar. Efter ett par timmar kom vi ur skuggan och det blev 15-20 grader varmt.
Det blev en fin vandring fram till Machhapuchare Base Camp (MBC), där vi tog en kopp te tillsammans med de amerikanska killarna och de två sherpaguiderna.
Strax efter kl. 12 gick vi mot Annapurna base camp (ABC). Sakta med en kraftig vind i ryggen. Mäktiga vyer över Annapurna med ”Fish-tail” och Machapachan.
Sakta, närmar vi oss ABC. Klockan 13.45 når vi fram. Snö i luften och någon minusgrad. Dimman väller in över ABC. Svinkallt på rummet. Härligt med varmt te i lunchrummet. Vi beställer nudelsoppa och vårrullar till middag.
1 decimeter snö har fallit under natten. Bengt har haft ”cat-walk”/höjd-sjuka och mår därefter. Själv vaknar jag med smällande huvudvärk. Man skulle kunna tro att det var vi och inte det tibetanska gänget som söp till i går kväll. Tyvärr blir det inte mycket med soluppgången på grund av vädret utan jag äter frukost tillsammans med två svenska ungdomar som vi pratade med i går kväll och två spanjorskor. Därefter ger vi oss iväg i nysnön. Det var svårgånget på grund av halkrisken så det gick sakta framåt. Snön tog slut mellan MBC och Dorei. Bengt trött och matt men vi maler på i sakta mak så när vi gått färdigt så är vi vid Bamboo Green Vieuw Lodge. Tre dagsetapper på en dag. Under dagen har vi gått från full vinter till tropisk skog. Gissa om det var roligt att se makaker i full frihet. Detta var första dagen med tidvis regn, korta solstunder så när kvällen kom var vi rejält frusna. Har i kväll provat löksoppa och vegetarisk momo, smakar mycket bra. Bengt mår bra igen, troligtvis var det höjden som bråkade rejält med oss.
Annapurna Base Camp
Snöfall under natten vid ABC
Trekking neråt från Bamboo till Chamrong. Lugn och behaglig vandring i mulet väder, ett par små regnskurar. Det känns att vi är på väg ner för det går så lätt. Checkar in på lodge i Chamrong.
Annapurna South 7219 m ö h
Lämnar det mesta av packningen där och tar med oss handdukar och badkläder. Går trappor rakt ner ca 1,5 timme till Jinjes varma källor.
Otroligt att löga sig i 35-gradigt vatten mitt i djungeln, tillsammans med oss badade och härjade några ungdomar. Detta var belöningen. Sedan åter till lodgen. Där träffade vi två trevliga ungdomar som reste på verklig lågbudget och med liten utrustning. Vi satt och pratade hela kvällen. På kvällen (eftermiddagen) klarnade det upp och vi hade en fantastisk utsikt över bergen, (Annapurna south och Fishtail). En skön natts sömn och en lodge som på grund av höjden inte var så kall som föregående.
Machhapuchhare (Fishtail) 6993 m ö h
Vi lämnar Chamrong kl 6.50. Vid floden Kohla rastar vi med kaffe och vårt sista choklad. Vidare brant uppåt till Kamrong där vi gör slut på mjukosten på fyra chapati. Efter ytterligare en timmes vandring kommer vi till Gandrung där vi tar in på hotell Sahbra, 180 rupier för ett dubbelrum.En fika i solen med kaffe, coca-cola och lokalt kaffebröd. ACPA har en filmvisning om sin verksamhet och vi ser filmen och en utställning. Tidigare har vi varit på ett nepalesiskt hembygdsmuseum. Vi har också köpt apelsiner för 3 rupier/styck. Härlig middag: spenatsoppa med vitlöksbröd, Bengt åt fried potatoes med cheese och jag åt friterad rösti. Till efterrätt: Chokladpudding! Mums.
Ibland går leden rakt igenom bondgårdarna
Hirs på torkning
Efter en god sömn, vacker soluppgång, enkel men god frukost fortsätter vi vår vandring neråt. Underbart väder, endast en tröja redan från start.
Hela dagen går det brant neråt, tar på knäna.
Gödsel bärs ut i en korg på ryggen och sprids för hand
Två världar möts – lyxvandrare och kvinnor som tvättar i en bäck
Vi tar en lugn dag med täta pauser bland annat med yoghurt (curd) och cornbread alldeles nybakat. Köper clementiner. Framme i Najpul kl. 13.
Tar lokalbuss till Pokhara, kostar 100 rupis och tar ca 1,25 timmer. Riktigt bekvämt till det priset. I Pokhara går vi för att hitta lodgen Relax View, denna har guiden Ram, rekommenderat. Vi fixar turistbiljett till Kathmandu. Ram sa 200 rupis för rummet! De billiga rummen var slut. Bengt pressade iallafall priset till 4$. Vi tar bara rummet en natt eftersom vi inte fick det pris som Ram sagt. Förhandling pågår.
Phewa-sjön, Pokhara
Ljuvligt med dusch. Vi känner oss mycket fräscha. Strosar ner på stan.
Handlar presenter, lite vykort och andra småprylar. Kollar läget i största allmänhet. Glömde förresten att det första vi gjorde på stan var att vrålfika på German Bakery: choklad-banankaka, bananmuffins och dansk bulle med kaffe och tidigare inköpt läsk satt fint.
Och helt plötsligt blev det mörkt. Elen la av. Vi höll hårt i varandra, tydligen är de vana vid detta för alla hade stearinljus att tända. Efter en stund tänds det igen och då hittar vi Mama Mia, restaurang med god mat.
Upp tidigt, promenad ner till sjön där vi hyr båt. Med hjälp av två skovelliknande paddlar tar vi oss över sjön. Därefter cirka en timmes promenad till buddististik stupa. Vilken vy över Annapurna-kedjan! Det är så att det gör ont i hela kroppen.
Buddistisk stupa i Pokhara
Vaktmästare släpper in oss på området och visar runt oss. Han är mycket stolt över sin trädgårdsmästargärning. Stunden vid templet ger en stillhet i själen eftersom det är så rent och vackert i formen samtidigt som vi har den underbara bergsutsikten och glador som kretsar över oss.
Promenad ner, båt-tur tillbaka. Fler båtar ute nu så vi ser hur man ska sitta för att bäst ta sig fram. Båtarna är mycket ranka. Jag höll på att plurra vid start. I sjön finns en liten ö med hinduiskt tempel dit är många på väg. När vi är framme vid båtuthyrningen sätter vi oss på bryggan och fikar. Resten av dagen ägnar vi oss åt att gå omkring och se turistdelen av Pokhara, fikar vid behov. Lunch tar vi på ett juice-ställe, 2 x 3/4 l blandjuice, varsin varm macka med ost, lök, tomat. Mums smakar bra.
Var på internetcafé där det luktade kraftigt av hasch. Vi var faktiskt påverkade när vi gick därifrån. Nere vid sjön vid solnedgång, men det är för långt in i november för att se flyttstrecken av rovfåglar, iallafall får vi en underbar solnedgång över Annapurna.
Under strosandet stöter vi på två män som ”väser” kobra efter oss. Vad är detta? Först efter en lång stund fattar vi att det är ormtjusare som vill visa oss ormar. På kvällen kommer vi till en liten mysig familjerestaurang som ligger till vänster i stora korsningen från sjön sett. Vi beställer öl. Tomatsoppa, vitlöksbröd, vårrullar, fried potatoes, spaghetti med sallad, ostsås med vitlök. Pris 270 Rs! Och vilket bemötande vi får på köpet. Köper sista vykorten, skriver och skickar. Skönt att ha det klart. Sedan går vi promenaden hem i mörkret. Möter vår värd. Han lovar att fixa frukost till kl. 7 plus en taxi som kör oss till turistbussen kl. 8. Förhandlingen är förövrigt klar, 4$ första natten. 200Rs andra natten. Smöret till frukostbrödet är det varning för, luktar starkt och smakar mycket märkligt. Jaksmör!
Trötta efter en lång dags strosande i knallsol lägger vi oss efter att ha packat ryggsäckarna inför nästa etapp. Glömde nämna att vi stötte på en flykting från Tibet som kom till Nepal 1951 och aldrig kunnat återvända, ville visa och sälja smycken. Vi talades vid en stund utan affärer.
Upp 6.30 för frukost med samma ”jaksmör” men i övrigt OK. Taxi till buss-stationen där en ”turistTATA” avgår 8.30. Bussen har bra däck och gör inte en massa uppehåll för på- och avstigning men är i övrigt samma standard som den lokala bussen. Vi har mäktiga vyer över flodravinen: ”Khola”. Reser nästan sju timmar- 30km i snitt. Från buss-stationen tar vi en taxi till ”City-Vieux guest-house” nära Durban-torget och kungliga palatset. Stället har rekommenderats av en svensk budget resenär och standaren är därefter dvs skitigt och allmänt torftigt. På kvällen upplever vi orentaliskt myller av människor och djur. Vi tar oss till Thamel för att boka in oss på Sherpa Guest House nästa natt. Sedan promenerar vi tillbaka till City Wiev Guest-house”.
Upp tidigt, jaga rätt på någon att betala 20Rs till. Vi går över Durban-torget där månglarna har startat upp dagen. Otroligt mycket duvor, ett flertal apor som försöker hitta mat. Lugn promenad till Sherpa Guest House där vi äter frukost.Efter frukost åter till Durban-torget för att i lugn och ro titta på slott och alla tempel, människor och varuutbud. Vilket liv och rörelse. Vi satt i solen och hoppades att Kumarin skulle visa sig, vilket hon inte ville idag. Vi fick iallafall gå in på hennes innergård och titta. Medan vi väntade på Kumarin blev vi intervjuade av en skolpojke på 10 år och hans pappa. Vi åt lunch, gick tillbaka till Sherpa Guest House och checkade in. Satt i solen på taket en stund och åt frukt, bananer och clementiner, för den frukten (5 stycken) betalade vi 25Rs.
Under eftermiddagen jagade vi rätt på KLM och RNAC för att renkonfirmera våra biljetter. Mycket svårt att hitta rätt men med hjälp av trevliga människor så löste det sig. Åter till hotellet, kort vila, matade hotellkatten med digestivekex och kelade med den en stund. Liten promenad, träffade en tysk och en amerikan som vi tidigare stött på under vandringen. Kul att stöta på ”kändisar”. Vi har även mött en schweizisk sjuksköterska och hennes kille som också åkte med samma turistbuss som vifrån Pokhara. Middag på Helenas restaurang, varmt i lokalen, känns ovant. Går vidare till en bar med spår av flower-powertiden, där tar vi en öl och lyssnar till musiken.
Durbantorget Kathmandu
Detta har varit en märklig dag, svår att beskriva.
Efter frukost tar vi en taxi till hinduernas tempel Pashu Pathinat. När vi lyckades skaka av oss alla villiga guider så går vi omkring på tempelområdet. Här är mycket människor, både turister och troende. Många heliga män med långt hår, skägg, färg i ansiktet och ett saligt uttryck. Säkert ännu saligare om vi hade fotograferat dom mot betalning. Direkt vi betalat inträde och kommit in på området så ser vi två eldar där två fattiga hinduer kremerades precis bredvid floden. De bättre beställda kremeras längre uppför floden. Floden är biflod till Ganges och lika heligt som tempelområdet. Vi går uppför alla stentrappor, runt gästhusen och överallt omkring oss ser vi apor. När vi kommer tillbaka till utgångsplatsen ser vi att det är mycket folk vid floden där de välbeställda bränns. Där har man byggt ett kremeringsbål. Plötsligt inser vi att en död person ligger insvept i vackert tyg och med blommor över sig och kring sig. Ett antal vitkläda unga män utför ceremo- nier bland annat slänger de ut alla blommor och en del personliga tillhörigheter i floden, därefter bär de liket runt brännplatsen ett par varv. Lägger honom på bålet och tänder. Just när bålet tänds börjar en icke tidigare observerad militärmusikkår att spela. Det var tydligen en gammal officer som kremerades. Under tiden allt detta händer leker barnen obekymrat i vattnet vid sidan om, en kvinna städar runt bål och lik. Turister sitter och tittar på. Livet fortsätter obehindrat. Beror det på tron på reinkarnation?
Vi går ännu en runda och betraktar alla gamla tempel. Kommer utanför området och där sätter vi oss och fikar bredvid floden. Efter fikat tar vi av oss skorna och doppar tårna samtidigt i floden för att försäkra oss äktenskap med varandra även i nästa liv.
På eftermiddagen shoppade vi i Thamel: magryggsäck, fleecejackor till ungdomarna, en vattenbehållare och en bok av R. Messner. Stor festival i stan till följd av Tihar. Mycket ljus, smällare, raketer och sjungande barn. Kvällen avslutas med pizza och öl på en restaurang samt med ett besök i ”hippie-kvarteren”.
”Glassade” runt förmiddag, packade ryggsäckar, matade katten igen. Därefter resa, resa, resa!!
Summering:
Vandringen var 7,4 mil lång.
Högsta punkten 4130 meter över havet.
Från Nayapuhl till ABC 4 dagars vandring. Retur 4 dagar i lugn takt, med extra utflykt.
Vandrade i snitt 7,5 timme/dag under 8 dagar, ca 60 timmar. Sol och soldis utom kort stund ca 20 minuter då det kom liten skur, samt snö och skyigt i ABC.
Utrustning stämt mycket väl.
100 Rs = ca 15 svenska kronor