Gatumusikanter i Zermatt
På väg dit (Augusti 2023):
Tåg till Köpenhamn – övernattning där – morgonflyget till Geneve – Vidare med tåg till Zermatt – varje tågresa i Schweiz är en upplevelse, det dramatiska landskapet, komforten, punktligheten, panoramautsikten över bergen och de djupa dalgångarna. I Zermatt checkar vi in på Hotel Bahnhof (som vi bott på ett halvdussin gånger sedan 1999).
Kvällen tillbringar vi på hotellets terrass med utsikt över Matterhorn. Selfcatering – ett stort och välutrustat kök finns där middagen lagas. Två ungdomar från Taiwan berättar om sina mindre lyckade försök att, med bergsguide, nå toppen av Matterhorn (den ene blev trött och fick avbryta, den andre blev hämtad av en helikopter)!
Zermatt/ Randa – Charles Kounen Suspension Bridge – längsta hängbron i världen (2017)
Vi börjar vår vandring mot hängbron i byn Randa – som vanligt i Schweiz är lederna välmärkta. OBS att avståndet är utmärkt med timmar/minuter.
Om bron: Världens längsta hängbro när den byggdes 2017 (494 m).
Två av Schweiz högsta berg ”omger” bron – Weisshorn (4506 m) och Dom (4545 m).
Vandringens start Randa 1409 m ö h
Höjdmeter – från Randa till hängbron 988 m
Bredd: 65 cm
Höjd: 85 cm
Högsta punkt: 2267 m
Beräknad vandringstid: 4 timmar (en stig upp – över bron – annan stig ner)
Höjd över marken (max) 84 m
Vi har flera gånger vandrat hela eller delar av ”Europaweg” – en häftig höghöjdsvandring mellan Zermatt och Grächen. Leden har genom åren varit utsatt för erosion i form av stenras som blockerat stigen och förstört hängbroar över riskabelt område. När vi 2017 fick klart för oss att man genom denna hängbro (med namnet Charles Kounen Suspension Bridge) hade byggt bort rasrisken bestämde vi oss för att vid nästa besök i Zermatt gå upp till bron, över den och sedan gå ner till Randa igen.
Vid brofästet finns siffror på vad som väntar oss!
Vår berättelse om hängbron: Trots alla slitna och dåligt underhållna hängbroar som vi gått över i Nepal och trots tre passager över broar som delvis var skadade i samband med jordbävningen i Nepal hade vi bara positiva tankar när vi tog tåget från Zermatt till byn Randa för att göra fyra timmars vandringen. Vi har motvilligt insett att vi inte längre kan göra långa flerdagarsvandringar med tung packning. Vår ”snittålder” är trots allt nästan 75 år. Därför är det kortare dagsvandringar med lätt ryggsäck som gäller i fortsättningen!
Först brant redan i Randa by, sedan ännu brantare men till vår förvåning klarade vi av de nästan 1000 höjdmetrarna på en dryg timme. Vi vandrar lugnt och tålmodigt uppåt och tar oss tid att njuta av både flora och fauna (bergsget, alpkaja och ljudet av murmeldjur).
Väl uppe på brofästet börjar allvaret eller nöjet beroende på höjdrädsla eller ej. Vi omges av ett flertal vandrare som ska på samma vandring över bron som vi. Flera av vandrarna är grönvita i ansiktet och rör sig krampaktigt på bron. Vi besväras inte av höjdskräck men Bengt får en kvinnlig följeslagare som vill ha närkontakt under övergången.
Ständiga stenras har återkommande raserat stigar och tidigare hängbroar. Vi går över bron på c:a 10 minuter, alltså mycket snabbare och säkrare nu än innan bron byggdes.
Dagsvandringar har inte varit vår grej. Men nu när vi inser att åldern begränsar oss och att det gäller att anpassa oss efter vår förmåga fann vi att vi ändå hade stor glädje av kortare dagsturer med lätt ryggsäck. På bilden ovan är vi på väg mot Furi och Rifelalp. Matterhorn (”snöbollen” i horisonten) visar sig i olika skepnader beroende på väder och tid på dygnet.
Tidlösa
Alpinism och bergsklättring är hela tiden närvarande i Zermatt.
”Flerspråkiga” bänkar strategiskt utplacerade på stigarna från Zermatt!
Schwarzsee hyttan – en knapp dagsmarsch (för oss) från Zermatt.
Kortet taget vid Schwarzsee, 2583 m. I bakgrunden ser vi Theodulglaciären (som vi passerat över till fots vid två tillfällen) och Breithorn (4164 m) som vi besteg tillsammans 2006.
Vandring i Europas högst belägna vinodling men först joddlingsfestival i Visp.
Från vinranka till färdigt vin under denna vandring.
Det finns 17 stycken informationstavlor längs leden som talar om viner som skördas här men också om vilka druvsorter som finns. Bönsyrsan är en symbol för vingården och visar att vinodlingen sker i samklang med naturen.