Etapp 1 och 2 (Sölvesborg – Grundsjön och Grundsjön – Östafors) är gemensamma med Skåneleden. De finns på vår Kust till Kust från 2020:
https://www.bergtagna.se/skaneleden-kust-till-kust-under-karantan-april-juni-2020-osby-solvesborg-och-osby-bastad-torekov/
Etapp 3, 4 och 5 (Östafors – Halens camping, Halens camping – Trulsebodas Brunnspark, Trulsebodas Brunnspark – Mörrumsån finns på dokumentet Blekingeleden på väg till Kristianopel: https://www.bergtagna.se/category/aktuellt/
Några fakta om Blekingeleden:
Femton etapper, kortaste etappen är 9 km och längsta 30 km.
27 mil totalt från Sölvesborg till Bröms norr om Kristianopel
Vi vandrar 10 etapper och 192 km. De föregående etapperna hade vi klarat av via endagars vandringar hösten 2020.
Start vid Mörrumsån/Åkeholm och slutmål i Bröms.
Att ta sig till starten för vandringen (som ligger mitt ute i ingenstans): Tåg från hemmet via Hässleholm till Karlshamn. Buss till Svängsta, sedan kompletteringstrafik till Åkeholm (Blekingetrafiken!).
I ryggsäckarna (cirka 12 resp. 15 kg) hade vi: Torkad mat för 10 dagar, Primuskök, tält, sovsäck och kläder för svenskt svalt sommarväder.
Minst 2 L vatten plus back up av vattenrenaren Life Straw som fungerade till belåtenhet. Elektronik: Powerbank plus solpanel (410 gr). Det hade fungerat enbart med powerbanken.
Guidebok: Vandra Blekingeleden Calazo förlag (Onödigt tung, 370 gr, på grund av mycket ovidkommande kringinformation).
Synpunkter på Blekingeleden: Vi gick leden etapp för etapp enligt den indelning som finns. Men två etapper på 30 km känns inte bra även om det fungerade för oss. Dela dessa etapper och se till att alla etappmål har vindskydd och vattentillgång (och givetvis toa).
Möjligheten att proviantera var begränsad. 2 + 2 km promenad i Ronneby för inköp på Willys uppdaterade vårt skafferi. Att lämna leden och bege sig till Fågelmara för proviantering kändes inte rimligt.
Om våra övernattningar – fyra nätter i tält, fyra nätter i vindskydd varav två nätter med sammanhängande störtregn, en natt på Ronneby Brunn (välförtjänst lyx), en natt i campingstuga i Kristianopel.
Etappstopp Persgärde
Då vi nådde etappmålet kunde vi oftast ta ett uppfriskande dopp i sjö eller hav.
Kantarell toast fyra kvällar på raken! Sen blev det plockförbud!
Kosttillskott: Fyra dagars kantarellplockande innan vi införde kantarellstopp för att undvika ensidig kost i form av smörstekta kantareller. Blåbär, lingon, björnbär och hallon lyfte morgongröten och gav oss många goda mellanmål.
Efter några dagar blev det ”plockförbud”!
Vi var dagliga amatörplockare men såg också ”yrkesplockare”
Förutom vad leden bjöd på i form av svamp och bär bestod vår meny av rågflingegröt med mjölk (torrmjölk Nestlé, Nido) och lite honung eller bär samt en kopp the till frukost. Förmiddagsfika: kaffe, hembakat bröd med mjukost. Lunch: Varma koppen, knäckebröd, frukt/grönsaker (hemodlade tomater och gurka fanns i packningen liksom grannens goda morötter).
Under eftermiddagen åt vi torkade äpplen och jordgubbar. Torkade jordgubbar har en mycket intensiv smak, går fort att torka i tunna skivor.
Kvällsmat: Olika sorters grönsaksgrytor med nudlar, varierade smaksättningar som ädelost, ölkorv, rökt skinka, kokosgrädde. Pannkakor med varma koppen blåbär/hallon utrört i halva mängden hett vatten.
Kantarellerna stekte vi i ghee liksom pannkakorna.
Visst tar det lite tid att torka och förbereda mat för många dagar men det blir så mycket godare och billigare än köpt turmat, samtidigt känner vi en tillfredsställelse av att veta vad det är vi äter eftersom de flesta grönsakerna var hemodlade.
Raka besked om vad som gäller för dem som inte själva begriper!
Naturreservat – det finns 114 naturreservat i Blekinge. Det kändes som vi kom i kontakt med flertalet. När vi hade lämnat ett kom vi ofta direkt in i nästa. Så var det under etappen Skärsviken till Alljungen i vart fall innan vi kom till en 5 km ”raka” där leden följer Nättrabyån.
Bland de vackraste var Södra Brunnsskogen söder om Ronneby som vi gick igenom innan vi kom in i Brunnsparken.
Ett betydande mentalt och fysiskt kosttillskott vid Pensionat Järnavik!
Bräkneån
Blekinges åar: Mörrumsån (kronjuvelen av Blekinges åar), Mieån (rinner ut i Karlshamn),
Bräkneån, Nättrabyån, Ronnebyån, Listerbyån och Lyckebyån.
Djurliv: Mygg i begränsad omfattning, fästingar (rikligt förekommande – se till att ha vaccinationsskydd) getingar (bodde i samma vidskydd som dem i Långasjönäs), Kronhjort (i hägn), vildsvin (?) (någon hade samlat ihop en massa kattmat vid ett vindskydd). Ett för oss obekant djur (vildsvin?) lockades av detta vid nattligt besök), havsörn (strax före Kristianopel), rådjur, hare, häger och andra sjöfåglar, ekorre, snok, kopparorm, huggorm, grodor och grodyngel och många fler.
Fler naturliga stopp typ ”Per August källare” efterlyser vi! Var finns byns ljugarebänk? Det blev för många raster för fika i blöta diken. Vid halvdåligt väder är det mer komplicerat att hitta en bra plats för ett fikastopp.
Johannishus slott och dess ägor (mer än 8000 ha) sträcker sig från kusten och norröver. Under etappen mellan Ronneby och Skärsviken träffade vi på skyltar som visade att marken tillhör Johannishus.
Plister (?)
Cikoria (kaffesubstitut under kriget)
Solnedgång vid Älmtasjön – en favoritrastplats
Människor vi mötte: Två vandrare varav en gick flera etapper. Två kunniga personligheter i Kristianopel, en fågelkunnig och en lokalhistoriskt bevandrad. Tack för en trevlig pratstund! Kvinnan vid rastplatsen Persgärde som erbjöd dricksvatten och laddningsmöjligheter för telefon m m. Tack!
En av ledens behållning var variationen mellan skog och öppen odlingsmark
Hästräfsa – annars såg vi många exempel på rationellt jordbruk speciellt etapperna före och efter Ronneby
Vackert beläget vindskydd vid Älmtasjön.
Nästan alla vindskydd låg nära en insjö. Vackras var denna plats vid Älmtasjön inte långt ifrån Kättilmåla (30 km från Kristianopel) 42 km från ledens slutdestination i Bröms
Leden var bra markerad. Dock gillade vi inte att Karlskrona hade för små och bleka markeringar jämfört med kommunerna längre västerut
Ladugårdsdekoration utanför Kristianopel
Havet i sikte innan Kristianopel
Framme vid havet – Kristianopel vilken pärla!
Bröms – längre går det inte att komma österut på Blekingeleden
Hem kom vi via Blekingetrafiken (buss) Bröms – Kalmar och tåg Kalmar till Skåne